FRÅGOR & SVARVad är torkade blommor?

Termen "torkade blommor" står för mer än bara blommor som torkas. Den har blivit ett paraplybegrepp för alla torkade dekorationer. Inte bara blommor, utan även grönt, gräs, frökapslar och till och med grenar. Även torkningsmetoderna skiljer sig (beskrivning om dem hittar ni nedan) men vi kallar alla våra produkter, för enkelhets skull, torkade blommor. Torkade blommor går jättebra att använda i arrangemang, i torkade buketter eller på kransar mm. De kan naturligtvis kombineras med färska blommor eller växter och även med konstgjorda blommor.


Varför skulle jag välja torkade blommor?

Människors intresse för naturliga och handgjorda produkter växer vilket med fören hög efterfrågan på torkade blommor som är hållbara och kan se lika fina ut i flera månader eller till och med år. Torkade blommor är alltså trendigare än någonsin och ger en mer kostnadseffektiv lösning på att få naturen till sitt hem än att köpa färska blommor varje vecka. Även ur en ekologisk synpunkt är torkade blommor mer miljövänliga än färska snittblommor. Tack vare just deras långa hållbarhet och energieffektivare transport- samt lagringsmöjligheter har torkade blommor ett signifikant lägre koldioxidavtryck än färska eller konstgjorda blommor.


Hur sköter jag mina torkade blommor?

Torkade blommor är mestadels skötselfria men var varsam med dem eftersom de är känsliga. De viktigaste faktorerna som påverkar deras utseende är ljus och fuktighet. Det bästa är att sätta dem i en vas eller kärl eller hänga dem på väggen någonstans bort från fukt och direktsolljus. Blir de dammiga, rekommenderar vi att använda en hårtork på låg styrka och sval temperatur. 


Hur länge kommer torkade blommor att hålla och hur ofta behöver jag byta ut dem?

Det beror verkligen på blomman men torkade blommor kommer att hålla i många år, så länge de hålls borta från direkt solljus, i ett rum utan fukt och inte för mycket värme. Så småningom kommer färgerna att blekna och blommorna kommer att samla damm. Vi rekommenderar att byta ut dina torkade blommor med 6-12 månaders mellanrum. 


Vad är skillnaden mellan torkade blommor och bevarade (konserverade)blommor? 

De flesta av våra torkade blommor har torkats naturligt, medan vissa har färgats och torkats. Konserverade blommor har genomgått en process av bevarande i ett glycerin bad. Glycerinet ersätter fukten som en gång fanns inom blommorna, vilket ger dem ett mjukt och fräscht utseende. Efter bevarande processen är materialen färgade för att få ett naturligt utseende.


Torkningstekniker:

Lufttorkning

Lufttorkning är den enklaste och vanligaste metoden för att bevara växter.Blommorna såras på våren och efter odlingsperioden skördas de på sommaren. Att skörda torkade blommor kräver mycket handarbete. De flesta av blommorna klippas fortfarande en och en med knivar eller skördas med skära. Detta belyser återigen den naturligt rustika karaktären av produkterna.

Knipporna hängs sedan upp och ner för att göra dem redo att gå in i torkrummet där fuktigheten förångas, skönheten fångas som tillslut gör torkade blommor klara för användning. Inte alla blommor är lämpliga för torkning, det är cirka 35 olika sorter kan användas för denna process. 

Bevarade/konserverade blommor och växter (preserved)

Bevaranden eller konserveringen är också en form av torkning, även om resultatet är annorlunda. Behållningstekniken gör att blommor kan bibehålla ett helt naturligt utseende och en känsla som om de vore nyklippta. Blommorna genomgår en rehydrerings process genom att placeras i en blandning gjord av vegetabilisk glycerin och andra växtelement. Att bevara eller stabilisera är en mycket dyrare process än lufttorkningen. Slutresultatet är en flexibel blomma med helt naturligt utseende. Konserveringsmedlet fortsätter att verka i flera månader eller till och med år.

Konserverade växter är 100% biologiskt nedbrytbara.


Hur packas blommorna för att klara transporten?

Vi använder silkespapper och kraftpapper för att slå in blommorna och ge dem stöd i kartonger. Vi är väldigt noggranna med emballeringen men på grund av torkade blommornas naturliga karaktär kan det ändå finnas några lösa kronblad/blad inuti lådan efter transporten. Detta påverkar inte utseendet.


Torkar ni blommorna själva?

Nej. Vi arbetar med blommor som har torkats och konserverats av stora producenter. I dagsläget köper vi våra produkter från de bästa holländska och franska leverantörer.


Levererar ni utomlands?

Nej, i dagsläget levererar vi bara till Sverige. Våra normala leveranstider är 2-5 vardagar. 


Vänligen notera att den minsta beställningen är 250 kronor (exkl. frakt) i vår butik. 

Var snäll och observera detta vid nästa beställningen.Mer information hittar ni under vår Köpvillkor eller ni kan också kontakta oss här.